Ispis
22
Kol

 

Spontano nikao među krimejskim radnicima u nemirnoj 1919 godini, "Orijent" je uskoro prigrljen u Sušaku i ostalom dijelu Hrvatskog primorja, te na području Zagrebačkog nogometnog podsaveza, kao rado viđeni gost i privlačni nogometni partner. Ubrzo je stekao popularnost i u bližem dijelu Italije, a naročito u Slovenskom primorju, Dalmaciji i Sloveniji, noseći se s protivnicima uvijek borbeno i fair. 
Dva do tri mjeseca po svršetku prvog svjetskog rata u Sušaku su djelovala dva nogometna kolektiva- sušačka "Viktorija" i trsatska "Slavija". Bravar Roko Ladišić, 1300245mesarski pomoćnik Franjo Matković ("Fran kitara") i mesar Pere Spicijerić odlućili su tada da na Krimeji osnuju nogometni klub. Matković je u devet navrata putovao parobrodom "Karpatia" u Ameriku i u nekoj stranoj luci vidio parobrod imenom "Orijent", pa je prilikom osnivanja kluba predložio da klub nosi to zvučno ime, što je i prihvaćeno. O tome Fran priča: "Ja san rekal, neka bude "Orijent", i-bil je "Orijent"! 
Ubrzo je klub imao 200-300 članova. Upis je izvršen obilaženjem kuća. Domaćica Tina Godina sašila je crvene košulje i bijele gaćice. Tako je određena i prva i sadašnja klupska boja. 
Kvalifikacionu utakmicu za upis u Zagrebački nogometni podsavez klub je odigrao s "Viktorijom" koja je već i prije prvog svjetskog rata u svojim redovima imala najbolje igraće u Sušaku. 
Prvu utakmicu izvan Sušaka "Orijent" je igrao 25.06.1922 u Gospiću, gdje je pobijedio tamošnjeg "Građanskog" s 8:1. U prvoj momčadi "Orijenta" igrali su stolar Slavko Pilepić, mesar Pere Spicijerić, lučki radnik Francele Malovac, ličilac Drago Marač, lučki radnik Pepo Dolušić, bravar Roko Ladišić i drugi. 
U klubu se tada okupljala u prvom redu radnička, a kasnije i đačka omladina. Troškove putovanja u to vrijeme snosili su sami igraći, kao i troškove prehrane, a redovito su se vozili kamionom ili vlakom. U Čakovec se naprimjer polazilo kamionom iz Sušaka u subotu navečer, a u nedjelju se igrala utakmica. Bila su to putovanja karakteristična po samoprijegoru i lišavanju igrača, kod kojih nije postojao nikakav komfor, a putovalo se u Križevce, Bjelovar, Sisak, Zagreb, Karlovac, Varaždin, Čakovec, Ljubljanu, Maribor, pa u Italiju - u Gradišku, Trst, Monfalcone, Udine itd. 
Pekar Ivan Maračić zainteresirao se 1920. godine za teren na kome se i danas nalazi igralište na Krimeji. Najprije se igralo na gimnazijskom trgu u Sušaku, na Kantridi, na tzv Brajdi u Martinščici (pod kamenolom) i neko vrijeme preko puta sadašnjeg igrališta na Krimeji. 
Vlasnik neravnog zemljišta na Krimeji (s nagibnom razlikom od 1,5m između sjeveroistočnog i zapadnog dijela) na kojem je bila zasađena loza, a djelomično uređeni vrtovi, bio je Blečić. Sedamdeset i četiri akcionera čiji je predsjednik bio mesar Rikardo Lukež, otkupilo je po 4000 lira akcije u ukupnom iznosu od 296 000 lira, pa se prišlo niveliranju i uređenju igrališta. Stalno su radila četiri čovjeka. Danju bi razgrtali i ravnali materijal, što bi ga dobrovoljnim radom, uglavnom prethodnih večeri, nanijeli članovi i prijatelji kluba. To je bio jedini način kojim se moglo doći do igrališta. Oruđe, tračnice i vagoneti za prijevoz materijala bili su "Orijentu " dani na upotrebu besplatno. Prvi kupci akcija bili obrtnici Ivan Godina, Nino Maračić, Rikardo Lukež i Marijan Matešić. 
Kasnije su akcije otkupili vinarski trgovac Viktor Hreljanović i klub "Orijent. Klub je naknadno prodao Hreljanoviću svoje akcije, pa je ovaj postao jedinim vlasnikom terena. Otvorenje igrališta obavljeno je 20.05.1923. uz veliku svečanost uz gostovanje zagrebačkog "Hrvatskog akademskog sportskog kluba" (HAŠK), koji je tom prilikom pobijedio "Orijenta" s 1:0

Preneseno iz knjige "POLA STOLJEĆA "ORIJENTA" 1919-1969"

Uspjesi

Prve veće uspjehe Orijent bilježi 1940. i 1941. godine kada osvaja 1. mjesto u natjecanju tadašnjeg sušačkoga podsaveza. 
U natjecanjima u okviru FSJ-a Orijent više puta sudjeluje u kvalifikacijama za 2. ligu, a povremeno i nastupa u 2. ligi. Definitivno najveći uspjeh tada ostvaren je 1969. godine kada kao prvak 2. savezne lige-zapad igra u kvalifikacijama za ulazak u 1. ligu, ali ne uspijeva. 
U natjecanju za kup Maršala Tita najveći uspjeh zabilježen je u sezonama 1981./82. i 1982./83. nastupima u četvrtfinalu.
Stvaranjem HNL-a Orijent se natječe uglavnom u 2. HNL, a u sezoni 1996./97. ostvaruje najveći uspjeh nastupom u 1. HNL u kojoj je osvojio 14. mjesto, no zbog reorganizacije lige ipak nije uspio opstati u istoj.
Nakon ispadanja iz 1 HNL, Orijent se natječe u 2 HNL od sezone 1997/98 do sezone 2003/04, da bi u proljeće 2004 godine klub ispao u 3 HNL.Klub nastavlja s natjecanjem u 3 HNL punih 10 godina, od sezone 2004/05 pa sve do kraja sezone 2013/14 kada Orijent odlazi u stečaj zbog blokiranog računa od još davne 1999 godine.
Odlaskom u stečaj, te prekidanjem tajne Skupštine zadnje nelegitimne uprave u 3 HNL, 27.05.2014 godine, najžešći navijači Orijenta osnivaju građansku inicijativu " Za Spas Orijenta", te uz logističku pomoć RSS-a, organiziraju poziv na učlanjenje, te javnu Skupštinu, na koju se odazvalo 120 od 168 registriranih članova kluba, te preuzimaju klub pod imenom HNK Orijent 1919, te kreću iz nule odnosno iz Županijske nogometne lige PGŽ-a (5 HNL) s kompletnom novom upravom kluba sastavljenom od predstavnika poduzetnika, roditelja djece, veterana kluba, struke i navijača.
U sezoni 2014/15 klub se natječe u 1 ŽNL ligi, da bi osvajanjem iste, Orijent otišao stepenicu više te je trenutno član MŽNL Zapad ( 4 HNL).

Stadion

NK Orijent nastupa na stadionu Krimeja, koji se nalazi u riječkom predjelu Sušak. Stadion je izgrađen 1923. godine, a pri otvorenju istoga je gostovala tada vrlo jaka momčad HAŠK-a iz Zagreba.
Na stadionu još uvijek nema plastičnih stolica već su oduvijek prisutne drvene klupe na centralnoj tribini koja je predviđena za sjedenje, a preko puta centralne tribine se nalazi betonska tribina stajanje, te On kao takav je praktički spomenik kulture.Nogometno igralište Orijent ( stadion Krimeja) danas može primiti oko 2.000 gledatelja.

Više o klubu možete saznati i u ovim tekstovima:

Uspon i pad NK Orijenta (1/2)
Uspon i pad NK Orijenta (2/2)
Kako je propao NK Orijent

Službene stranice kluba : http://www.nk-orijent.hr/